BlogIz Inđije do Afrike i Južne Amerike

23 фебруара, 2020

Iz Inđije do Afrike i Južne Amerike – „MNG Plastik-Gogić“ izvozi proizvode od plastike u 20 zemalja širom sveta gde ostvaruje 70% prihoda


Da bi jedno preduzeće bilo uspešno, potrebno je da ima jasnu viziju razvoja, da ima tim ljudi koji će tu viziju sprovesti u delo, kao i da neprestano investira u svoju budućnost. Upravo su ovo osobine koje kompaniju „MNG Plastik Gogić“ čine liderom u zemlji i regionu u proizvodnji posuda za odlaganje otpada, kaže za „eKapiju“ vlasnik i direktor te kompanije, Slobodan Gogić.

„MNG Plastik Gogić“ bavi se proizvodnjom posuda za odlaganje otpada, stadionskih stolica i drugih plastičnih proizvoda većih dimenzija. Ta porodična firma sa sedištem u Inđiji postoji od 1974. godine. Vremenom su rasli, menjali fokus, da bi u poslednjih 6-7 godina doživeli pravu ekspanziju. Zapošljavaju 50 radnika, izvoze u više od 20 zemalja Evrope, Afrike i Južne Amerike, gde ostvaruju 70% prihoda.

U poslednjih nekoliko godina investirali su više od 2 mil EUR u povećanje kapaciteta i osavremenjavanje proizvodnje. Kupljene su nove mašine i oprema, podignute nove proizvodne hale, poboljšana infrastruktura. To im je omogućilo da budu u poziciji da sklapaju i mnogo veće poslove nego što je to bio slučaj ranije.

Slobodan Gogić

– Naš fokus čine posude za odlaganje otpada i slobodno možemo da kažemo da smo lideri u zemlji i regionu u toj oblasti. Strateško opredeljenje je da u toj oblasti širimo asortiman, i po širini i po dubini. Neprestano uvodimo nove proizvode, poboljšavamo i unapređujemo postojeće. Izuzetno je bitno da se prate svetski trendovi i dešavanja. Posle toga značajne su stadionske stolice, zatim proizvodi iz asortimana široke potrošnje, u nešto manjoj meri – kaže sagovornik „eKapije“.

Najbrojniji kupci su im, pre svega, komunalna preduzeća, gradovi i lokalne samouprave.

– Kada govorimo o stadionskim stolicama, naša strategija je da imamo celu paletu proizvoda koji su potrebni jednom sportskom objektu, a tiču se sedišta. Tako se u ponudi nalaze stolice bez naslona, monoblok stolice sa naslonom u nekoliko verzija, sklapajuće stolice, VIP stolice, stolice za rezervne igrače i sudije… – kaže direktor „MNG Plastik-Gogić“.

Sponzorišu Fudbalski savez Beograda i neke lokalne sportske klubove u Inđiji. Prema rečima Gogića, prepoznati su kao lider u celom regionu, što potvrđuju i brojni sportski objekti koje su opremili, kao što su: stadion Čair Niš, FK Sloboda Užice, FK Voždovac, FK Čukarički i mnogi drugii. Takođe su opremali i stadione i sportski hale u Hrvatskoj, BiH, Crnoj Gori i Grčkoj. Među njima je i nedavno završeni, stadion FK „Rudar“ Pljevlja.

„MNG Plastik Gogić“ izvozi u više od 20 zemalja Evrope, Afrike i Južne Amerike. Tako se proizvodi iz Srbije mogu naći u Rusiji, Ukrajini, Litvaniji, Letoniji, Poljskoj, Češkoj, Mađarskoj, Italiji, zemljama bivše Jugoslavije, Austriji, Švajcarskoj, Rumuniji, Bugarskoj, Moldaviji, Albaniji, Grčkoj, Boliviji, Gabonu…

Slobodan Gogić ističe da za svako tržište mora postojati strategija, za svaku situaciju adekvatno rešenje. Iz ideja kao pokretača se rađaju prilike, iz prilika se uz dobru realizaciju dolazi do uspeha. Posvećeni odnos sa klijentima i fleksibilnost u poslovanju prave dodatnu vrednost i glavnu prednost nad konkurencijom u eri kada svako može da napravi proizvod sličnog kvaliteta ili dizajna.

Kompanija je dobitnik različitih priznanja: „Probiznis lider“ za najuspešnije malo preduzeće u Srbiji, „Oktobarska nagrada“ opštine Inđija, godišnja nagrada Sremske privredne komore. Ove godine, bili su i finalisti nagrade „EY Preduzetnik godine“.