UncategorizedSrpski preduzetnici u poseti šest nemačkih kompanija

22 фебруара, 20210

ProCredit banka organizovala je tradicionalno studijsko putovanje u Nemačku, na kome su se predstavnici najuspešnijih srpskih malih i srednjih preduzeća upoznali sa pozitivnom praksom u nemačkim kompanijama.

 

Srpski preduzetnici u poseti šest nemačkih kompanija

Na studijskom putovanju koje je ProCredit banka organizovala za privrednike, posećeno je šest nemačkih firmi u kojima su se najuspešniji srpski preduzetnici susreli sa dobro poznatom nemačkim strategijom organizovanja poslovanja u praksi. Prilikom obilaska fabričkih postrojenja i prezentacionih centara u poznatim kompanijama “MAN Truck&Bus”, “Kӓrcher”, “Kleiberit”, “SEW-Eurodrive”, “Hewlett Packard” i “Herbertz Dairy Food”, srpskim privrednicima su prikazana moderna tehnološka rešenja i značaj kvaliteta rada i proizvoda kao instrumenata konkurentnosti u Evropskoj unji.

Tokom posete akademije Industrijsko-trgovinske komore u Minhenu, našim predstavnicima je predstavljena saradnja komore sa malim i srednjim preduzećima u Nemačkoj. Tom prilikom je poseban akcenat stavljen na primere daljeg obrazovanja kadrova malih i srednjih preduzeća u Bavarskoj.

Obilazak sajma RENEXPO u Augsburgu, na kome je Srbija ove godine bila zemlja partner, bio je dodatna prilika da preduzetnici saznaju o novim dostignućima na polju korišćenja obnovljivih izvora energije, po čemu je Nemačka dobro poznata.

– U svakom poslu su uspešni oni koji prihvataju već dokazano dobra rešenja, a pozitivni primeri i iskustva iz Nemačke nam svakako mogu koristiti za unapređenje sopstvenog poslovanja. Naša kompanija preko 50% svojih prihoda ostvaruje kroz izvoz. Dalje širenje na nova tržišta, kao i ojačavanje pozicije na postojećim je naš strateški cilj i istovremeno veliki izazov. Ovo studijsko putovanje je u tom smislu pomoglo da ostvarimo nove poslovne kontakte, razmenimo mišljenja sa svojim nemačkim kolegama i bolje razumemo različite procese unutar preduzeća i u okruženju, a koji doprinose da ceo privredni sistem funkcioniše na efikasan način – istakao je Žarko Bogovac, komercijalni direktor firme MNG Plastik-Gogić iz Inđije.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *